Comuniștii au avut o idee bună, testată și în perioada postcomunistă, cînd au împărțit România în 50 de județe, astfel încît să nu se acumuleze prea multă putere în mîna vreunui activist local. O organizare cu zone mai mari ne-ar fi dus la o situație ca în Ucraina cu mulți miliardari locali. „baronii” noștri locali, gen Mazăre, Oprișan, Flutur sau Dragnea, sunt mici copii față de corupția din Ucraina.
Ca urmare, vom păstra actuala împărțire teritorială, dar vom schimba complet Consiliile Județene. Acestea vor fi Adunări ale Primăriilor locale care vor fi reprezentate de primari. Toate deciziile vor fi luate prin vot, fiecare primar avînd mai multe voturi asociate astfel:
- Fiecare primar va primi cîte un vot, totalul acestora reprezentînd jumătate din numărul total de voturi;
- Cealaltă jumătate de voturi va fi distribuită ponderat de numărul de locuitori a fiecărei unități administrative (eg. într-un județ cu 600000 de locutori exista 6 unități administrative, unde municipiul are 300000 locuitori, al doilea oraș 100000, iar celelalte 4 cîte 50000, voturile se vor împărți astfel: PM: 1+3, P2: 1+1, P3,P4,P5,P6: 1+0,5, la verificare 4 + 2 + 4x 1.5 = 12);
- Guvernul va fi reprezentat de Prefect, acesta avînd doar rol de consultare. În caz de balotaj, Prefectul va avea drept de vot și va influența decizia în funcție de interesele Guvernului.
Pentru că vrem ca minoritățile locale să nu fie ignorate, se vor acorda suplimentar 15% din voturi (115% în total, față de calculul din paragraful precedent) unor reprezentanți ai lor, alții decît primarii în funcție, acolo unde există comunități importante ale diferitelor naționalități. Ce înseamnă comunități importante? Date statistice din teren vor stabili ce înseamnă asta, important e să le dăm o voce în CJ.
O astfel de organizare va asigura că niciun primar nu va ajunge la o putere baronială și va trebui să colaboreze cu ceilalți. De asemenea, Președintele CJ va fi ales dintre primarii reprezentați, dar nu va fi cel care reprezintă cel mai mare oraș din județ.
Dacă diferite interese comune (eg. Fonduri Europene) cer organizații mai mari, acestea se vor creea formal cu personalitate juridică, dar numai ca Uniuni de Județe, fiecare Județ avînd puteri egale (indiferent de suprafață, număr de locuitori, venit șcl), hotărîrile luîndu-se cu votul a minimum 66% din Județe. Reprezentanții CJ în aceste organizații vor fi doar primarii sau vice-primarii din județ. Fiecare reprezentant va primi un mandat formal din partea CJ, anual, specificîndu-se obiective clare (nu generale), specifice fiecărei organizații. Aceștia vor prezenta anual, la sfîrșitul mandatului, și de oricîte ori este cerut în cadrul CJ, un raport de activitate cu privire la obiectivele mandatate.
Vrem ca primăriile să aibă mai multă autonomie, dar vom limita numărul de mandate. Considerăm că 10 ani este o periodă suficientă pentru un primar. Astfel un primar să poată fi ales maxuim două mandate.
Autonomie locală și pentru județe, astfel o parte din taxele locale se vor împărți în trei: la bugetul local, la bugetul județean și la bugetul central, cea mai mare parte rămînînd local, pentru a fi controlată de comunitatea locală. Bugetul central va stabili o sumă minimă de funcționare a primăriilor per cap de locuitor, restul funcționării optime fiind stabilit din bugetul local (eg. nu văd de ce un funcționar din București să fie plătit la fel ca unul din Tecuci, B fiind mult mai bogat și mai complex de administrat, astfel dacă Guvernul stabilește că pentru funcționarea unei primării cu 10000 de locuitori este suficient un buget de 3 mil € pe an, valori luate total la întîmplare, la București pentru +3 mil locuitori va ieși un buget de 1 mld € anual, fiecare primărie stabilind cum și-i cheltuie și nu va mai primi alți bani).
Prostia actuală a împărțirii Bucureștiului în Sectoare, cu primari de Sectoare, o vom elimina, dar vom da doar un singur mandat Primarului. Bineînțeles că pentru o mai ușoară gestionare a orașului este necesar împărțirea administrativă a sa, dar asta se va hotărî la nivel local, nicidecum în Constituție sau legi naționale.
Alegerile locale se vor organiza la 5 ani, fiecare primar neavînd voie la mai mult de două mandate (consecutiv sau neconsecutiv, nu mai mult de două). Pentru orașele mari, de peste 1 mil de locuitori, alegerile se vor ține la 7 ani, primarul avînd voie la un singur mandat. În cazul în care un primar își încheie mandatul înainte de termen (deces, probleme penale, demisie), se vor organiza alegeri pentru un nou mandat plin (de 5 sau 7 ani), discrepanțele calendaristice între diferitele alegeri fiind ceea ce ne dorim, datele uniforme ducînd la corupție (starea de alegeri permanente este ceea ce ne dorim).