Organizarea PLS

Principiile pe care se bazează organizarea partidului sunt transparența și autonomia.

Astfel, orice persoană care participă la alegeri din partea PLS trebuie să-și declare public interesele. Oricine va fi numit într-o funcție de execuție din partea noastră trebuie să-și declare interesele. Oricine va fi numit în vreo funcție din cadrul partidului își va declara interesele.

Participarea la alegeri se va face numai pe baza unui program politic clar, prezentat public înainte de alegeri. (Unii vor spune că nu e cea mai bună stategie să-ți prezinți ideile de guvernare înainte de alegeri pentru că adversarii le vor fura. Obiectivul nostru nu este să cîștigăm alegeri, ci ca ideile noastre să fie puse în practică, cîștigarea alegerilor fiind doar un mijloc. Dacă principiile noastre ajung în practică prin mijlocirea altora, tot noi am cîștigat!)

Finanțarea partidului se va face doar prin cotizația lunară/anuală a membrilor de partid și prin donații de la persoane fizice. NU se acceptă bani sau orice alt fel de finanțare de la persoane juridice – companii, ONGuri șcl. Donațiile vor avea o valoare maximă pentru contribuția unei persoane (sau gospodării), stabilită prin regulamentul intern, dar care nu va depăși 3% din valoarea anuală a finațării partidului. De asemenea, tot în regulamentul intern se va stabili și o proporție între valoarea cotizațiilor și valoare donațiilor, nedepășind 1/4 (20% cotizații – 80% donații). Toate donațiile peste o anumită valoare (stabilită prin regulamentul intern) vor fi transparente – donatorii vor fi identificabili explicit, ei și valoarea donațiilor lor va fi considerată informație publică.

Partidul este condus de patru organisme independente: Congresul, Senatul, Consiliul și un Președinte. Puterea cea mai mare de decizie o are Congresul. Congresul se întrunește anual, maxim o dată la doi ani. Congresul este organizat de Consiliu. Senatul reprezintă fibra morală a partidului care veghează asupra menținerii corectitudinii valorilor noastre. Membrii Senatului sunt aleși pe viață (sau pînă demisionează) de Congres. Doar 50% din membrii Senatului PLS pot participa la alegeri parlamentare sau locale (primării). Membrii Senatului pot fi aleși dintre membri de partid sau din personalități publice independente. Doar 25% din membrii Senatului pot fi aleși din afara partidului. Deciziile (ale Congresului, ale Senatului sau ale Consiliului) se iau cu majoritate simplă. Dacă vor exista cazuri de egalitate (eg. anumiți senatori nu participă) atunci Președintele va avea votul decisiv. Consiliul este forța executivă a partidului, el pune în practică deciziile Congresului. Președintele este reprezentantul partidului.

Orice reprezentant al PLS – în parlament, în funcții de execuție șcl – va fi validat de Senat pe baza valorilor morale naționale. Nu facem nicio discriminare pe bază de origine, religie sau îndreptare, acestea nefiind valori morale. Nu vor avea nicio șansă să ne reprezinte hoții (dovediți sau asupra cărora planează o suspiciune rezonabilă, „hoțul neprins” nu e reprezentantul nostru), securiștii (noi sau vechi), comuniștii (vechi, de la nivelul I sau II, cei care erau în față și beneficiau de sistem) sau orice persoană cu comportament îndoielnic. Nu vom măsura cu șublerul, dar dacă ți-ai pus poalele-n cap, nu mai ai nicio șansă să reprezinți PLS. Senatul poate retrage încrederea oricărui reprezentant oricînd. Cine nu mai are încrederea noastră trebuie să se retragă din toate demnitățile și funcțiile în care a fost ales sau numit. Senatul se poate întruni oricînd este nevoie, la cererea Președintelui sau la inițiativa unui membru al Senatului PLS. Președintele participă la toate ședințele Senatului, dar nu le poate prezida. Senatul își va alege propriul prezident. Toate ședințele Senatului sunt nepublice (pentru a nu face circ din masurarea ținutei morale a membrilor noștri). Orice membru al PLS poate face o cerere de măsurare a oportunității de reprezentare a partidului nostru, în care va expune motivele pe care le consideră relevante cazului de cercetat. Pentru fiecare caz în parte, Senatul va desemna unul din membri săi să fie avocatul diavolului care să reprezinte argumentele în favoarea reclamatului și care va vota automat contra deciziei de excludere. Pentru eficiența organizării ședințelor Senatului se poate constitui un Secretariat al Senatului care să se ocupe de partea birocratică a procesului (înregistrarea cererilor, dosariere, arhivare șcl). Ședințele și documentele nu sunt publice, doar Senatorii și Președintele avînd acces (plus funcționarii Secretariatului, dar aceștia fiind sub contract de confidențialitate vor putea fi trași la răspundere civilă, de PLS sau de persoanele afectate, în cazul nerespectării confidențialității).

Filialele se înființează local, una în fiecare unitate electorală și au autonomie. Autonomie financiară: doar ei hotărăsc cum se cheltuie banii strînși din cotizații și donații. 10% din fonduri se vor vărsa în contul central al partidului. Autonomie în organizare: filialele își hotărăsc singure organizarea internă, singura cerință organizațională centrală fiind existența unui președinte de filială. Medierea organizării în cazul unor divergențe nerezolvabile local se va face de conducerea executivă a PLS, de vreun reprezentant al Consiliului sau de Președintele PLS. De asemenea, filialele au autonomie în alegerea candidaților pentru unitatea lor electorală. În cazul alegerilor în care mai multe filiale trebuie să propună candidați comuni atunci doar ele între ele își vor negocia candidații, listele se vor tocmi doar în unanimitate (fiecare filială le votează conform organizării proprii). Dacă nu se înțeleg atunci medierea se va face de coducerea executivă. Listele se depun doar dacă sunt aprobate în unanimitate de filialele implicate. Dacă nu există înțelegere, nu există candidatură! Pentru alegerile naționale, în cazul în care nu există circumscripții electorale (eg. alegeri pentru președinte), nominalizarea se va face în cadrul unui congres, odată cu programul politic propus pentru respectivele alegeri. Senatul poate determina că anumiți membri ai PLS, de la centru sau din filiale, nu ne pot reprezenta.

Congresul este organismul care ia toate deciziile în PLS. Congresul trebuie să reprezinte fiecare filială care va delega cel puțin doi membri. Fiecare filială are cîte un vot, fiecare membru al Consiliului are cîte un vot. Președintele intervine doar în caz de balotaj, avînd decizia hotărîtoare. Congresul hotărăște cum este organizat Consiliul, nr de membri și alegerea lor. Consiliul poate avea minim 5 membri și maxim 25. Congresul hotărăște nr de membri ai Senatului și alegerea lor. Nr de membri ai Senatului nu poate scădea decît prin demisie sau prin încetarea din viață, niciun membru al Senatului PLS nu poate fi dat afară (așa că mare atenție cînd îi alegem!). Numărul maxim de membri ai Senatului este de 13. Numărul minim va fi determinat la primul Congres. Toate voturile Congresului sunt publice. Președintele este prezent la fiecare ședință a Senatului. În cazul în care Președintele constată că deciziile Senatului au luat-o razna (nu știu cum s-o pun în cuvinte încă) el poate decide dizolvarea Partidului. De asemenea, dacă numărul filialelor scade dramatic într-un ciclu electoral (de obicei de 4 ani), Președintele poate decide dizolvarea PLS. Condițiile acestei scăderi dramatice sunt determinate de Congres.

Consiliul gestionează finațenle centrale ale PLS, iar fiecare filială pe ale sale. Orice cheltuială este transparentă, oricine – membru sau nemembru – poate cere registrul de venituri și cheltuieli. Donațiile peste o anumită sumă vor fi înregistrate cu numele exact al donatorului, cele mici rămînînd anonime. Cheltuielile vor putea fi restricționate de Congres. Niciun leu nu va cumpăra vreodată vreun vot. Consiliul pune în practică deciziile Congresului.

Președintele Partidului Liber Schimbist este ales de Congres cu majoritate simplă. În caz de balotaj, Președintele în funcție, dacă nu este vorba de persoana sa, are puterea de decizie. Dacă nu există Președinte (a murit, și-a dat demisia, este demis șcl) atunci votul se reia în cadrul aceluiași Congres, după o pauză de negocieri decisă de organizatori (Consiliu). Congresul poate numi sau demite un Președinte oricînd se întrunește, dar un Președinte nu poate reprezenta PLS mai mult de 10 ani. Președintele PLS nu poate fi ales în funcții (principale) de conducere sau de reprezentare în niciuna dintre puterile statului de drept, la nivel local (RO) sau european (Consiliu EU șcl) – Președintele țării, Prim Ministru (nu e cazul pentru că e funcție executivă), Președintele Senatului sau al Camerei Deputatilor, CCR, Consiliu Județean etc. (poate fi Președintele vreunei Curți de Justiție, dacă asta e meseria sa, dar nu una majoră, eg ÎCCJ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *